Alstom

Alstom
Νομική μορφήανώνυμη εταιρεία με διοικητικό συμβούλιο
Κλάδοςactivities of head offices και σιδηρόδρομος
Ίδρυση1928
ΈδραΣαιντ-Ουέν-συρ-Σεν, Γαλλία
Προϊόντασιδηροδρομικές μεταφορές
Υπάλληλοι75.000
ΣλόγκανMobility by nature
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα

Η Alstom SA είναι γαλλική πολυεθνική εταιρεία κατασκευής τροχαίου υλικού που δραστηριοποιείται παγκοσμίως στις αγορές σιδηροδρομικών μεταφορών, δραστηριοποιείται στους τομείς της μεταφοράς επιβατών, της σηματοδότησης και των μηχανών τρένων, με προϊόντα όπως τα τρένα υψηλής ταχύτητας AGV, TGV, Eurostar, Avelia και New Pendolino σε προαστιακούς, περιφερειακούς, μετρό, τρένα και τραμ Citadis.

Η Alsthom (αρχικά Als-Thom) δημιουργήθηκε από μια συγχώνευση μεταξύ της Compagnie Française Thomson-Houston και του τμήματος ηλεκτρικών μηχανικών της Société Alsacienne de Constructions Mécaniques το 1928. Σημαντικές μεταγενέστερες εξαγορές περιελάμβαναν την Constructions Electriques de France (1932), τη ναυπηγική εταιρεία Chantiers de l'Atlantique (1976) και τμήματα της ACEC (Βέλγιο, τέλη της δεκαετίας του 1980).

Μια συγχώνευση με τμήματα της General Electric Company (Ηνωμένο Βασίλειο) δημιούργησε την GEC Alsthom το 1989. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η εταιρεία επέκτεινε τις συμμετοχές της στον σιδηροδρομικό τομέα, μέσω της εξαγοράς του γερμανικού κατασκευαστή τροχαίου υλικού Linke-Hofmann-Busch και της ιταλικής ειδικής σιδηροδρομικής σηματοδότησης Sasib Railways. Το 1998, η GEC Alsthom εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Παρισιού και, αργότερα το ίδιο έτος, μετονομάστηκε σε Alstom.

Το 2003, η εταιρεία απαιτούσε 3,2 δισ. ευρώ κρατική διάσωση από τη γαλλική κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, η Alstom αναγκάστηκε να διαθέσει πολλά από τα τμήματα της, συμπεριλαμβανομένης της ναυπηγικής και της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Nikhanj Power, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις. Το 2010 μπόρεσε να αποκτήσει ξανά το τμήμα ηλεκτρικής μετάδοσης της.

Το 2004, η Alstom αντιμετώπισε και πάλι οικονομικές δυσκολίες, έχοντας επιβαρυνθεί με τεράστιο απροσδόκητο κόστος (4 δισ. €) που προέκυψε από ένα σχεδιαστικό ελάττωμα που κληρονομήθηκε από την εξαγορά της δραστηριότητας στροβίλων του Ομίλου ABB, επιπλέον των ζημιών σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς.

Το 2014, η Alstom και η General Electric (GE) ανακοίνωσαν ότι με 12,4 δισ. € είχε γίνει προσωρινά αποδεκτή προσφορά για τις διαιρέσεις ηλεκτρικής ενέργειας και δικτύου της Alstom. Εν μέσω διαμάχης στη Γαλλία σχετικά με την προτεινόμενη εξαγορά στρατηγικού εγχώριου συμφέροντος από ξένη εταιρεία, η προσφορά της GE τροποποιήθηκε για να συμπεριλάβει κοινοπραξίες στην παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την πώληση της επιχείρησης σιδηροδρομικής σηματοδότησης της GE στην Alstom. Η εξαγορά του τμήματος ηλεκτρικής ενέργειας και δικτύου από τη GE έγινε αποδεκτή από τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ και των ΗΠΑ το 2015, με την επιφύλαξη πώλησης της δραστηριότητας βαρέων αεριοστροβίλων της Alstom στην Ansaldo Energia. Η πώληση των επιχειρήσεων παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Alstom στην GE ολοκληρώθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2015, από τότε ο Όμιλος Alstom δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον σιδηροδρομικό τομέα.

Στα τέλη του 2017, η Alstom ανακοίνωσε μια προτεινόμενη συγχώνευση με τη Siemens Mobility της Γερμανίας. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε τη συγχώνευση. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2020, η εταιρεία υπέγραψε μια επιστολή συμφωνίας για την αγορά της Bombardier Transportation. Η αγορά ολοκληρώθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021 και η επιχείρηση Μεταφορών της Bombardier έγινε μέρος της Alstom.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search